середа, 19 липня 2023 р.

 

Міжнародний день шахів: історія та  цікаві факти

20 липня в усьому світі  відзначають Міжнародний день шахів. Святкують його як професійні шахісти, так і любителі інтелектуальної гри.

Шахи - це одна з найвідоміших стратегічних ігор на нашій планеті, їх історія налічує кілька століть і надзвичайно цікава.

Прародителькою шахів є Індія. Не дивно, що в цьому краї мудрості і особливого погляду на світ з’явилася ця прекрасна гра. Шахи походять від давньоіндійської гри VI століття чатуранга, чия назва перекладається з санскриту як “чотири підрозділи війська”, що включає в себе піхоту, кінноту, слонів і колісниці, які представлені в шахах пішаком, конем, слоном і турою.

Це одна з найдавніших інтелектуальних ігор. У неї можуть грати всі люди незалежно від нації, статі і соціального стану. Шахи розвивають логічне мислення і об’єднують людей. 

Шахи були визнані одним з видів спорту більш, ніж в 100 державах, а міжнародним олімпійським комітетом шахи були визнані офіційним видом спорту в 1999 році. Але й тоді шахи не були включені до програми олімпійських ігор. Даний вид спорту не єдиний, який не потрапив на олімпіаду.

Міжнародний день  шахів було засновано з ініціативи Міжнародної шахової федерації в 1966 році. Датою свята був обраний день заснування Шахової федерації - 20 липня 1924 року. Ця глобальна гра допомагає налагодити відносини між країнами. У день шахів по всьому світу проводять турніри та майстер-класи, а також нагородження видатних шахістів.


Цікаві факти про шахи

- Батьківщиною шахів вважається Індія, а вік цієї гри досягає 1400 років.

- У другій половині XI століття гра стала популярною в Європі. І в шахи грали тільки багатії і знатні особи.

- У 1997 році вперше в історії компютер обіграв чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова.

- Лікарі вважають, що шахи це прекрасний спосіб поліпшити пам’ять не тільки дітей, а й літніх. Гра по праву вважається відмінним засобом у боротьбі з хворобою Альцгеймера.

- Число всіх можливих комбінацій шахової партії перевищує кількість електронів у всьому Всесвіті.

- Найстаріший зі збережених наборів шахів був знайдений на острові Льюїс в Північній Шотландії. Він датується XII століттям нашої ери, і імовірно створений в Ісландії або Норвегії. Його оригінальне виконання послужило зразком для чарівних шахових фігур у фільмі «Гаррі Поттер і філософський камінь».

При відділі обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка» вже не перший рік діє гурток юних шахістів під керівництвом керівника  Олександра Паука.  Кожного тижня у вівторок та четвер майбутні гросмейстери, учні 1-9 класів, здобувають знання та відточують свою майстерність в одній з найцікавіших та захопливих ігор світу. А скільки емоцій вирує в бібліотеці під час шахових турнірів!




Вітаємо всіх причетних до цього інтелектуального дійства! Нехай кожен хід наблизить вас до перемоги, щоб у суперника не залишалося шансів, а у глядача перехоплювало подих від кожної гри! Будьте сміливими, розумними, кмітливими, завжди думайте на крок вперед і в грі, і в житті. Бажаємо успіху і відмінних результатів!

Немає коментарів:

Дописати коментар