четвер, 13 липня 2023 р.

 

Тернистий шлях державотворення

(до прийняття Декларації про державний суверенітет України)

Історичний етюд

Україна! Скільки глибини у цьому слові… Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес.

Тихі плеса річок, сині очі озер і ставків. Це безмежні степи і ліси, зелені долини і луки, Карпатські верховини і донецькі простори, Полісся і Крим, біленькі наші полтавські хати і велич міських краєвидів - все це наша Україна.

Складною і бурхливою була і є твоя доля, рідна земле! Топталися по тобі орди чужинців, ворожі пазурі роздирали твоє тіло. Дітей твоїх вели загарбники у неволю. Над тобою свистіли гостродзьобі стріли, чорною смертю дихали жерла гармат, шугали ненависні залізні круки, вирували нескінченні битви за твою честь і свободу.

Україна здобула незалежність юридичним шляхом, після ухвалення низки документів, що проголошували державний суверенітет.

Якщо уявити, що країна - це дім, то Україна все ще в процесі будівництва. Є міцний фундамент - століття боротьби за можливість жити в єдиній і незалежній країні. Є стіни - Конституція і законодавство, що дають можливість людям мати свободу і захист своїх прав, а також обов’язки, виконання яких зробить буття у спільному просторі безпечним і комфортним. Є дах - визнання незалежності і суверенітету України іншими країнами та членство України у міжнародних організаціях. Однак поки не все добре всередині цього будинку: основні комунікації є, але все інше не доведене до ладу, не обладнане зручно, не оформлене естетично, не прибране. Та й не всі з тих, хто живе у цьому великому спільному домі, цінують його і готові докладати зусиль для його розбудови. А ще є сусід, який хоче відібрати цей дім, а його головних оборонців і будівничих знищити.

Україна 9 років дає відсіч агресору, а тепер веде справедливу війну за відновлення своєї територіальної цілісності.

Наша Україна лише 33-й рік існує як незалежна країна на мапі світу, але цьому передували кілька століть боротьби українців за право мати свою державу.

      Одним з кроків до розбудови незалежності України стало ухвалення 16 липня 1990 року Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України. 

    У документі, зокрема, декларувалося, що Українська РСР є суверенною національною державою; що єдиним джерелом влади є народ; закріплювалося право на громадянство, на власний державний бюджет і грошову одиницю, право мати власну армію та інші необхідні для суверенної держави інституції.

         Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

    Українці почали будувати незалежну суверенну державу, впевнено та наполегливо крокуючи до європейської родини демократичних держав. Та це не сподобалось нашим ницим сусідам, які 24 лютого 2022 року розпочали повномасштабне вторгнення до України. І ця війна наразі є найбільшим випробуванням здатності українців захищати свою незалежність. Попри це громадяни України вірять у нашу перемогу.

Головне ж, що творить і зміцнює незалежність України, це люди, які захищають Україну на фронті, люди, які підтримують армію і розбудовують країну в тилу.

    Адже покоління, які сформувалися протягом  33 років існування держави України, найбільше цінують свободу і відкритість світу.

          «Це – покоління Незалежності». 




Немає коментарів:

Дописати коментар