середу, 22 квітня 2020 р.



Щоб зберегти природу, потрібно її знати і любити.
Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища. Результати дуже сумні. Наприклад, в Каїрі, повітря дуже сильно забруднене. Дихати «під відкритим небом» там цілий день, для організму, все одно що викурити пачку цигарок.

Середньо статистичний автомобіль виробляє більше 0,5 кілограм відходів у вигляді газу менше, ніж через кожні 35 кілометрів шляху. Всього чотирьох літрів машинного мастила досить, щоб було отруєно понад 4 мільйона літрів чистої питної води. Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети.

Кілька років тому, 22 квітня, дванадцять американських школярів запропонували відзначити День Землі, закликавши всіх землян підтримати цю природоохоронну акцію. Земля - колиска людства. Яка ж вона, Земля? Земля народжує прозорі струмки і потоки. Носить на собі океани, хмари і їх тіні. Розкривається жерлами димлячих вулканів. Пускає в небеса птахів, приймає в себе всі сніги й дощі.

Спілкування з природою просто дає нам радість. Чому? Мабуть тому, що природа -  це невичерпне джерело краси, яка не може залишити байдужою навіть найчерствішу людину. Травинка, що вперто пробивається крізь сірий асфальт, громаддя гір, ширяння орла або політ бджоли, нічні співи солов'я, або вигин лебединої шиї, безодня нічного зоряного неба - все це несе в собі невичерпний заряд краси. І все це таке близьке і дороге людському серцю.

Ось чому в нашій незалежній Українській державі сьогодні особливо гостро постало питання екологічного оздоровлення та охорони навколишнього середовища. Необхідно, щоб кожна людина пройнялась відповідальністю за долю природи. Стан навколишнього середовища України на сьогодніший день вважається критичним. За тривалістю життя населення Україна посідає 52 місце в світі. З 1991 року зареєстровано природне скорочення населення. Це 1,5 рази більше, ніж у розвинених країнах. Постає справедливе питання: Що стало причиною цього? Відповідь фахівців - забруднення навколишнього середовища.

Природа – джерело краси, вона викликає в нас почуття радості, подиву. Було проведено одне цікаве спостереження: чим багатша, красивіша природа, тим добріші люди, які мешкають там.

Природа – джерело пізнання, матеріал для господарської діяльності, зміцнення здоров’я.

Природа – джерело доброти, піклування про неї, роблять людину добрішою. Будьте до неї, живої, уважнішими, вона вам обов’язково віддячить.
Поклонімося деревам - патріархам - основі буття і культурному символу нації, її історичної пам'яті. Доглянемо і збережемо їх!
Посадимо молоді деревця біля своєї домівки. Це так потрібно нинішнім, а ще більше майбутнім поколінням.
Навіть найменша причетність кожного із Вас до посадженого, виплеканого дерева є і буде вагомою підтримкою життя на Планеті і сьогодні і в майбутньому.

З нагоди Всесвітнього дня Землі у книгозбірні Зіньківської дитячої бібліотеки Ви зможете знайти книги по даній тематиці.



Немає коментарів:

Дописати коментар