понеділок, 20 квітня 2020 р.

Чорнобиль - біль України

Чорнобильська катастрофа — Вікіцитати

Чорнобильску АЕС було збудовано поблизу міста Прип’ять, що за 18 кілометрів від Чорнобиля і за 110 кілометрів від Києва. 26 квітня 1986 року, коли на годиннику було 01:23,  на четвертому енергоблоці стався вибух, внаслідок якого було повністю зруйновано атомний реактор.У результаті вибуху в атмосферу потрапило 190 тонн радіоактивних речовин. Сумарний викид радіоактивних матеріалів склав 50 мільйонів кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 300 атомних бомб, скинутих 1945 року на японську Хіросіму.
Радіоактивна хмара пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Майже 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. 200 000 людей були евакуйовані з зони забруднення.
Катастрофа на ЧАЕС вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками.

Кажуть, час лікує. Через 24 тисячі років людство зможе забути про ту «мирну» атомну катастрофу – аварію на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року, тому що це – час повного розпаду стронцію й цезію. З них ми прожили лише якихось 34 роки… З нагоди цієї трагічної дати Зіньківська бібліотека для дітей підготувала викладку літератури «Полин сльозою омивається душа».



А також ми змогли підготувати для Вас підбірку фільмів та відеороликів про аварію на Чорнобильській АЕС:

Фільм «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів», 1986, кадри якого знімали в Прип'яті влітку 1986 року.
Фільм «Розпад(рос.)укр.» (1990) — американсько-радянська стрічка, один з перших художніх фільмів про Чорнобильську трагедію. Режисер — Михайло Беліков. В головній ролі — Сергій Шакуров.
Фільм «Чорнобиль. Останнє попередження(англ.)укр.» («Chernobyl: The Final Warning») (1991) — американсько-британсько-радянська стрічка. Режисер — Ентоні Пейдж.
Фільм «Чорний вітер, біла земля(англ.)укр.» (1993) — ірландський документальний фільм. Режисер — Джеррі Гобан.
Фільм «Серце Чорнобиля(англ.)укр.» (2003) — американський документальний фільм, що виграв премію «Оскар» за найкращий документальний короткометражний фільм у 2004 році.
Фільм «Аврора» (2006) — українська стрічка. Режисер — Оксана Байрак.
Фільм «Безіменна зона» (2006) — іспанський документальний фільм. Режисер — Карлос Родрігес.

Фільм «Білий кінь(англ.)укр.» (2008) — американський документальний фільм. Режисери — Маріанн ДеЛео та Крістоф Біссон.
Фільм «У суботу» (2011) — російсько-німецько-українська стрічка. Режисер — Олександр Міндадзе.
Фільм «Земля забуття» (2011) — франко-українська стрічка. Режисер — Міхаль Боганім. В головній ролі — Ольга Куриленко.
Фільм «Чорнобиль.3828» (2011) — українська стрічка. Режисер — Сергій Заболотний.
Фільм «Заборонена зона» (2012) — голлівудський фільм 2012 року.
Симфонія для органу «Чорнобиль» Мікаела Тарівердієва, 1988 рік;
Пісня Тараса Петриненка «Чорнобильська зона».
Пісні Тризубого Стаса «Чорнобильський метелик» та «Атомне кохання».
Пісня гурту «Скрябін» — «Чорнобиль форева».
Пісня Адріано Челентано «Sognando Chernobyl» («Мені сниться Чорнобиль»), 2008 рік, альбом «L'animale».

Квебецький драматург Філіпп Ландрі присвятив місту свою драму «Повернення до Прип'яти», яка отримала високу оцінку канадських театралів.
Міні-серіал «Метелики» (2013) —українська чотирьохсерійна стрічка. Режисер  — Віталій Воробйов. https://www.youtube.com/watch?v=Xe8ptlQ1_FQ
Міні - серіал «Чорнобиль» (5 серій, 2019 рік, Драми, Зарубіжні, Великобританія, США), американо-британського виробництва про найжахливішу катастрофу кінця 20-го століття, що сталася на Чорнобильській АЕС. Завдяки злагодженим діям рятувальників та екстреної евакуації жителів вдалося зберегти безліч людських життів. Валерій Легасов розробив хімічний склад, яким був засипаний реактор, що вибухнув, мінімізувавши наслідки трагедії.

Немає коментарів:

Дописати коментар