понеділок, 20 квітня 2020 р.

Криниця творчості Григорія Тютюнника (До 100 річчя від дня народження)

Григорій Михайлович Тютюнник - Біографія


В ці весняні дні Зіньківщина святкує сторіччя від дня народження відомого українського письменника, нашого видатного земляка    Григорія Михайловича Тютюнника.

Народився він 23 квітня 1920 року в селі Шилівка Зіньківського району на Полтавщині. У 1938 році став студентом Харківського університету, навчання в якому перервала війна. Добровольцем пішов на фронт, двічі його тяжко поранено, двічі тікав з полону, брав участь у діях партизанських загонів — на території Кіровоградщини та Чехословаччини. Воєнне лихоліття назавжди вкарбувалося в пам'яті і свідомості українського письменника, до останніх днів життя нагадувало про себе осколком біля серця. В повоєнні роки працював Григорій Тютюнник вчителем, співробітником львівського журналу «Жовтень», вів активну літературну діяльність. 

Творчий доробок митця складають збірку оповідань «Зоряні межі» (1950), повість «Хмарка сонця не заступить» (1957). Вже після смерті письменника світ побачив його збірку поезій воєнного часу «Журавлині ключі» який був написаний 1963 року. Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії українського письменства. Його поява стала справжньою подією в літературному житті. Тютюнникові вдалося створити широке епічне полотно, густо населене різноманітними персонажами, в межах якого порушувались як гостроактуальні, так і вічні проблеми людського буття. Автор відмовився від утверджуваної десятиліттями практики схематизованого, одноплощинного зображення людини, натомість представив своїх героїв насамперед індивідуально неповторними особистостями. За роман "Вир" письменник став лауреатом  Шевченківської премії у 1963 році. 

Помер Григорій Тютюнник 29 серпня 1961 у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.



Немає коментарів:

Дописати коментар