неділю, 26 квітня 2020 р.

Ключі до дитячих сердець

Сьогодні в Україні видається велика кількість цікавих дитячих книг класиків української дитячої літератури та сучасних авторів, що люблять дітей та пишуть для дітей. Пропонуємо ознайомитися з творчістю сучасних українських авторі.

Леся Воронина біографія скорочено | Dovidka.biz.ua

Леся Анастасіївна Воронина - письменниця, журналістка, перекладачка. Народилася в Києві. Навчаючись у школі, зацікавилася українським фольклором; співала у хорі «Гомін», а також захопилася східними двобоями та йогою.Леся Анастасіївна Воронина - письменниця, журналістка, перекладачка. Народилася у Києві. Навчаючись у школі, зацікавилася українським фольклором; співала у хорі «Гомін», а також захопилася східними двобоями та йогою. У 1972 році вступила на заочне відділення філологічного факультету Київського держуніверситету імені Т. Г. Шевченка, який закінчила 1979 року. За роки навчання встигла попрацювати кур’єром у Спілці письменників України, лаборантом у школі, електромонтером на деревообробному комбінаті, екскурсоводом у Музеї народної архітектури та побуту в Пирогово та на багатьох інших роботах. Мандрувала Україною (автостопом) та Польщею (на байдарках). З 1987 по 1991 рік Леся Воронина була редактором відділу літератури та мистецтва журналу «Україна». З 1991 року працювала у дитячому журналі «Соняшник» (з 1992 до 2006 — головний редактор часопису). Нині – автор та ведуча літературних програм на Радіо Культура. Член Спілки письменників України, член Асоціації Українських письменників. Пише для дітей. Літературні псевдоніми: Гаврило Ґава, Ніна Ворон, Олена Вербна, Сестра Лесич. 


Володимир Рутківський

Український поет та прозаїк, що пише для дітей. Народився 1937 року на Черкащині. Як автор дебютував  в 1959 році зі збіркою поезій. З часом почав писати здебільшого для дітей. Закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького. Є автором повісті-легенди "Сторожова застава", книги нарисів "Земля майстрів", п'єси "Прибульці".
Його історичний роман "Сині Води" в 2011 році став лауреатом премії "Книга року Бі-Бі-Сі". Також Рутківський автор пригодницької тетралогії "Джури козака Швайки", "Джури-характерники", "Джури і підводний човен" та "Джури і Кудлатик", що вивчаються в програмі школи.

Галина Малик

Українська письменниця та перекладачка родом із Запорізької області. Видала 52 книжки для дітей - поезію, прозу та переклади. Працювала головним редактором видавництв "XXI вік" і "Бокор".            З 1998 року - видавець та редактор журналу для дітей "Віночок". Галина працює головним редактором Закарпатської філії видавництва "Знання".
Серед найвідоміших творів письменниці: "Злочинці з паралельного світу", "Пригода в зачарованому місті", "Мандри і подвиги лицаря Горчика", "Бабусина книжка". За свою творчу кар'єру авторка отримала кілька престижних нагород. Зокрема перша премія Міжнародної книжкової ярмарки у Києві "Книжковий сад", літературна премія ім. Лесі Українки (2003) та тричі лауреат премії ім. Федора Потушняка.

Сергій Гридін

 Дитячий письменник родом із Рівненщини. Деякий час жив із сім'єю в Монголії. Директор рівненського фестивалю "Дивокрай". Служив у зоні АТО. Серед найвідоміших книг письменника трилогія про комп'ютерний вірус Федько: "Федько, прибулець з інтернету", "Федько у віртуальному місті", "Федько у пошуках чупакабри", над якою працював протягом 2011-2012 років. Остання книга трилогії увійшла до довгого списку премії "Книга року ВВС-2012". Також книги автора були відзначенні на конкурсі "Краща книга Рівненщини" в номінації "Краще видання для дітей" (2013) та "Краще видання для юнацтва та молоді" (2015).



Сашко Дерманський

Сучасний популярний український письменник, він також відомий під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Дібров. Творчість Сашка Дерманського насамперед орієнтована на дітей молодшого та шкільного віку. Творам письменника властиві яскраві і привабливі персонажі, веселі історії і захоплюючі пригоди, завдяки чому діти читають їх на одному диханні. Багато книжок автора відзначені популярними українськими та міжнародними літературними преміями. Крім прози, Сашко також пише й вірші.
Купити книги Сашка Дерманського варто всім читачам, які стежать за сучасною українською дитячою літературою або бажають розважити дітей легкими, веселими і захоплюючими історіями.
Найяскравіші книги Сашка Дерманського:
Чудове Чудовисько.
Стонадцять Халеп Остапа квіточки
«Бабуся оголошує войну»
Корова часу
Маляки
Король буків, або таємниця Смарагдової книги
Вужік Онисько



Іван Антонович Малкович

Досвідчений український письменник, поет і видавець, власник і директор першого приватного видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.
І. Малкович брав безпосередню участь у виданні прекрасних українських дитячих книг, серед яких такі шедеври. як:
Українська абетка
Улюблені вірші
100 казок
Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами
Внесок Івана Антоновича Малковича в сучасну українську дитячу літературу важко переоцінити. Видавництво, яким він керує - одне з найулюбленіших в української дітвори.


Немає коментарів:

Дописати коментар