середу, 29 квітня 2020 р.

Українські письменники - дітям. Сергій Гридін

Гридін Сергій



Пам’ятка-бесіда для дітей молодшого та середнього шкільного віку
Юні друзі!
Пропонуємо вам ознайомитись із чудовим українським письменником Сергієм Гридіним, який пише цікаві та захоплюючі твори для дітей.
Сергій Володимирович Гридін народився 8 липня 1971 року у місті Здолбунові Рівненської області. Майбутній письменник ходив до місцевої школи, займався спортом. У 1985 році його батька відправили у відрядження до Монголії, куди переїхала вся родина і проживала там два роки. Згодом сім’я повернулась у рідний Здолбунів.




Після повернення до України Сергій закінчив середню школу  у 1988 році. Впродовж року він набуває життєвого досвіду у слюсарній бригаді. Згодом вступає на економічний факультет Рівненського інституту інженерів водного господарства, який закінчує у 1994 році.
Після закінчення працює за бухгалтерсько-економічними спеціальностями.




Літературна діяльність стала для Сергія Гридіна захоплюючим хобі. Коли сину письменника виповнилося одинадцять років, він всіляко намагався залучити хлопця до читання. З того самого моменту і почав писати книги, адресовані дітям.
Саме у цей період була написана перша книга „Федько, прибулець з інтернету” /Гридін С. Федько, прибулець з інтернету / С. Гридін; іл. О. Шапкаріної. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2011. – 151 с.: ілюстр. – (Планета Чудасія)./, яка дала старт його літературній діяльності.
Герої цієї історії – звичайні хлопці Сашко та Петрик – з волі незвичайного інтернетного Віруса потрапляють у віртуальний світ. Їм добре знайоме бажання не йти до школи, похвалитися чимось цікавим, потрапити у справжню пригоду, розважитися, долаючи небезпеку й просто пограти у комп’ютерну гру так, щоб забути, по який бік екрану вони перебувають. Дітям потрібно подолати чудовиськ та голодних крокодилів, пройти відповідні рівні, щоб повернутися додому. Сергій Гридін запрошує читачів у захоплюючу комп’ютерну гру.




Далі з’являється продовження Федькових пригод /Гридін С. Федько у віртуальному місті / С. Гридін ; іл. О. Шапкаріної. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2012. – 208 с.: ілюстр. – (Планета Чудасія)./
У книзі розповідається про те, що зовсім не підступний, а кумедний і дуже милий комп’ютерний вірус Федько – у небезпеці. Щоб визволити його з віртуального полону, друзям Сашкові, Петрикові та Марічці доводиться блукати віртуальним містом та поквитатись з наймогутнішим комп’ютерним вірусом у світі.




Третя книга – Гридін С. Федько у пошуках Чупакабри / С. Гридін; іл. О. Мазур. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2012. – 176 с.: ілюстр. – Планета Чудасія). – саме для тих, хто ховається від жаху під ковдру у темній кімнаті, слухаючи страшні оповідки, у кого бігають мурашки по шкірі від передчуття зустрічі з невідомим... Весела, насичена подіями історія про комп’ютерного віруса Федька та його друзів, а також нових героїв допоможуть поринути у вир пригод реального світу.




Про дивне перетворення хлопчика Олега на власного кота розповідає Сергій Гридін у книзі „Кігтик Ковбаско” /Гридін С. Кігтик Ковбаско / С. Гридін; іл. А. та Д. Нечаєвські. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 151 с.: ілюстр.)/.
П’ятикласникові Олегу життя кота Кігтика Ковбаска здається мало не щастям – їж, гуляй і вилежуйся, скільки влізе. Проте одного разу хлопцеві доведеться прокинутися... котом. А Ковбаскові – піти до школи замість свого господаря. Якими пригодами обернулось це дивне перетворення, читачі дізнаються із книги.




Але не тільки про незвичайні пригоди героїв розповідається у творах Сергія Гридіна. Письменник пише також про дуже серйозні речі. Книга „Не такий” /Гридін С. Не такий : повість для підлітків, які шукають себе / С. Гридін; іл. Н. Гайди. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2013. – 176 с.: ілюстр. – (Майже дорослі)./ вражає своєю відвертістю.
Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас, сповнених суворих реалій та випробувань.
Може, хто скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати „таким”, який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.






 У 2012 році його книга „Федько у пошуках Чупакабри” потрапила до довгого списку премії „Книга року ВВС”. Книга „Не такий” увійшла до короткого списку номінантів щорічної премії „Дитяча книга року ВВС-2013”.


Немає коментарів:

Дописати коментар