пʼятницю, 16 лютого 2024 р.

 

«Україна - Батьківщина. Я її мала частина»

(хроноскоп подій до Дня єднання)

 


Україно! Ти моя молитва,

Ти моя розлука вікова.

Гримотить над світом люта битва

За твоє життя, твої права.

(В. Симоненко)

 

З 2022 року 16 лютого в Україні на державному рівні відзначають нове державне свято - День єднання.

День єднання - історія свята:

Взимку 2022 року без пояснень росія стягнула війська і військову техніку до українського кордону, після чого світові ЗМІ заявили про можливість військового вторгнення рф в нашу країну. Серед можливих дат початку війни британське видавництво The Sun назвало 16 лютого.

Передумови:

Починаючи з листопада 2021 року, на кордоні України та росії почали зосереджуватися російські війська. За даними Києва та західних країн, чисельність підрозділів рф сягала від 115 до 130 тисяч. США вважали загрозу нападу рф на Україну реальною. За даними The New York Times, росія сконцентрувала біля кордонів України приблизно 70 відсотків військового угруповання, яке могло здійснити вторгнення на українську територію. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков запевняли, що українська армія готова дати відсіч росії у разі вторгнення. Сполучені Штати припускали, що вторгнення на українську територію може відбутися будь-якої миті. Але секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що повномасштабного наступу росії на українську територію не буде, а до кроків із дестабілізації Київ готовий.

Що було далі:

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення до України по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі та окупованого Криму. Україна почала чинити запеклий опір. Армія росії обстріляла прикордонні застави, завдала удари з повітря по понад 40 об'єктах військової інфраструктури майже усіх регіонів України. Розпочався рух танкових колон і живої сили. путін назвав це «спецоперацією» з метою «демілітаризації і денацифікації України». Армія України, Нацгвардія, поліція, тероборона, звичайні люди стали на захист України об’єднавшись. В Україні оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Президент Володимир Зеленський заявив: «Українці на своїй землі і нікому її не віддадуть.»

Події 24 лютого об’єднали українців… Весь український народ став на боротьбу з окупантом. Розгорнувся масштабний волонтерський рух, і на передову вчасно доставлялося військове спорядження, харчі, маскувальні сітки, теплі листи і малюнки від школярів. Люди голими руками зупиняли ворога на вулиці. А жінки, які вчасно покинули країну збирали цілі мітинги в різних країнах світу, аби привернути увагу до ситуації в Україні. Об’єдналась не лише Україна, об’єднався весь світ.


Єдина, бо сильна. Сильна, бо єдина –

Це ти, непокірна моя Батьківщина.

Ти – єдність мільйонів хоробрих сердець,

Бо кожен із нас – за свободу борець!

(З просторів інтернету)


Не слід забувати завдяки кому ми вистояли, пам’ятаймо та шануймо наших національних героїв. Молімо Бога за тих, хто віддав своє життя за Україну і зробімо все для того, щоб їхня велична благородна мета не перетворилася в ілюзію.

Єдність - це наша потужна зброя. Зараз, як ніколи, ми маємо стояти пліч-о-пліч і не дати ворогу здолати дух і волю незалежної нації. 

В умовах війни, обстрілів, блекаутів та щоденних трагедій День єднання набув особливого змісту. Це чергова нагода нагадати світу, що ми боремося і будемо боротися за свободу та щасливе майбутнє. Всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної, квітучої держави та чистого неба над головою.

Тож любіть свою країну, дбайте про неї, розвивайте її і прославляйте на весь світ! Слава Україні! Героям слава!


Немає коментарів:

Дописати коментар