понеділок, 19 лютого 2024 р.

 

Не забуваймо про тих, хто хотів жити

(хроноскоп пам’яті до Дня Героїв Небесної Сотні)

Історія України мала багато трагічних періодів, коли свобода і навіть сам факт існування українського народу опинялися під загрозою. Але завжди в такі періоди найкращі сини і дочки України ставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників.

20 лютого ми згадуємо всіх тих, кого після трагічних подій кінця листопада 2013-го та лютого 2014-го року назвали Небесною Сотнею -  українців, які загинули у Києві на Майдані. Гинули за честь, за волю, за право бути народом - джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

Сергій Нігоян та Михайло Жизневський - перші полеглі на Майдані. Вони обоє отримали смертельні вогнепальні поранення. Того ж дня у лісі під Києвом знайшли тіло львів’янина Юрія Вербицького зі слідами тортур. Юрій був майданівцем. Його викрали просто з лікарні невідомі за день до того. Саме ці троє чоловіків стали першими Героями.

День за днем тисячі поранених… Більше 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них - науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Країна почала дізнаватися все нові і нові імена своїх героїв. Кожна історія викликала гострий, пронизуючий біль, всеохоплюючий гнів та безсилля. Кожна нова сповідь закарбувалася в пам’яті, прийшло розуміння, що героїчні подвиги цих звичайних людей не можуть бути забутими.

Так з’явилася Небесна Сотня…

Бібліотекарі відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка» разом з учнями 6-Б класу Опорного ліцею №1 схилили голови у глибокій скорботі перед пам’яттю тих, хто боровся за честь, правду і гідність, хто віддав своє життя за нас з вами.




Нині знову прийшов цей час - час вибору між свободою і рабством, світлим майбутнім та темним минулим, справедливістю та тиранією.

Наші захисники та захисниці, якими сьогодні гордиться весь світ, ніколи не дозволять здійснитися путінським планам. Бо в їхніх серцях горить вогонь любові до рідної землі і велика віра в перемогу. Слава Україні! Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар