вівторок, 16 лютого 2021 р.

 

    Володимир Малик - майстер українського історичного роману





Народився Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище - Сиченко) 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарівського району на Київщині в селянській родині. В сусідньому селі Ясногородці закінчив середню школу, а в 1938 році вступив на філологічний факультет Київського університету. Тоді ж почав складати вірші. На початку війни 1941 року молодий студент пішов у народне  ополчення, працював на оборонних роботах під Києвом та Харковом, був поранений. Потім Володимира Малика було вивезено до Німеччини, де йому в концентраційних таборах протягом двох років довелось пережити невимовні муки голоду, загрози смерті. І лише в жовтні 1945 року вдалось повернутись на Батьківщину. Після війни Володимир Кирилович працював в Ясногородській середній школі. Закінчивши університет молодий учитель переїхав на Полтавщину, в місто Лубни. Саме тут, в цьому історичному місті, більше всього захотілось Володимиру Малику своїми творами наблизити події далекого і героїчного минулого до сучасників, розповісти про народних звитяжців, людей особливого героїзму. Володимир Кирилович глибоко знайомився з історичною літературою, засиджувався в архівах, виїжджав на місця, де колись жили його майбутні герої. На Поділля, в гості до нащадків Кармалюка, в Карпати до спадкоємців Довбушевих традицій, збирав народні перекази та легенди.

Хочу звернути вашу увагу на книгу «Журавлі – журавлики»




Саме з цим твором вперше прийшов письменник до редакції з проханням її надрукувати. Маленькі читачі одразу полюбили цю поему. А йдеться в казці про ті давні часи, коли на нашу рідну землю спустошливі набіги турецькі орди. Головною героїнею книги є дівчинка Наталочка, з добрим і чуйним серцем. Вона доглядала пораненого журавлика. А коли поневірялась в турецькому полоні, зуміла випустити на волю своїх земляків. Вдячний журавлик Павлик не  забув Наталиного добра, врятував маленьку україночку.

Не менш цікава книга В. Малика «Двоє над прірвою»




Під час повітряного бою в роки війни з фашистами молодого льотчика – винищувача Володю Булатовича збив німецький «месершміт». Того що довелось героєві повісті пережити після цієї події, вистачило б не на одне життя. Без документів, майже без одягу і харчів, молодий лейтенант опинився в окупованому німцями Києві. Потрапляючи в Німецькі табори смерті в  Польщі , Німеччині проявив нескорену силу духу, продовжуючи боротись з фашистами на своїй і на чужій землі. Вчасно підставляв своє плече слабшому, залишався вірним своїм принципам і почуттям.

Повість «Таємний посол» написана в типовій «маликовській» манері.





Тетралогію В. Малика «Таємний посол» склали такі романи: «Посол Урус-Шайтана», «Фірма султана», «Чорний вершник» та «Шовковий шнурок». Головний герой тетралогії Арсен Звенигорода, сміливий, розумний та добре освічений юнак. Напередодні війни отаман Запорізької Січі, блискучий полководець Іван Сірко послав свого розвідника до Туреччини вивідати її військові плани. Досконало володіючи турецькою мовою, знаючи звичаї та побут ворога, цей кмітливий та винахідливий «таємний посол» роздобув та привіз на Запоріжжя фірман (указ) султана Магомета Четвертого про загарбницький похід в Україну. Арсен Звенигора і став прототипом того сміливця.

В житті письменник був скромною і чесною людиною. Багатьом початківцям допомагав порадами, вивів на широкий літературний шлях. Все своє життя прожив гідно у великих творчих та плідних трудах. Помер майстер українського роману Володимир Кирилович Малик 31 серпня 1998 року.

Запрошуємо всіх до нашої книгозбірні на знайомство з книгами Володимира Малика.


Немає коментарів:

Дописати коментар