пʼятниця, 5 лютого 2021 р.

                                       Атлас світу. Як усе повязано?



Наша спільна мрія, шановні читачі подорожувати країнами Європи, світу.

Куди все ж таки поїхати та які місця відвідати?  Адже в кожній країні є власні «чудеса світу», унікальні місця з притаманними лише їм природою, тваринним світом або відомими культурними пам'ятками, у яких відображено саму історію. Де мешкають пінгвіни, а де білі ведмеді? А в яких країнах водяться тигри?

Географічний атлас детально розповість про це й покаже за допомогою ілюстрацій, які тварини мешкають у найпівнічніших і найпівденніших широтах земної кулі, а які — поблизу екватора.




У книжці вся наша планета як на долонях. З чого почнемо, друзі? Можливо, з Європи, куди тепер ми можемо безперешкодно їздити? Авжеж! До речі, а скільки країн у цій частині світу? Не гадайте, на  сторінках нашого атласу є перелік усіх європейських країн з їхнім розташуванням на карті. Також тут, на розвороті книги, велика фізична мапа Європи. А далі докладний опис  Франції, Італії, Великої Британії, Скандинавії, Балкан, Німеччини, Центральної та Східної Європи. Яскраві ілюстрації познайомлять читачів з особливостями економіки,  представниками флори й фауни, історичними та культурними пам'ятками країн Європи. 




Цікавитесь Азією чи іншими частинами світу? Будь ласка. У нашому атласі ви прочитаєте про китайську архітектурну пам'ятку — імператорський палацовий комплекс із понад 1000 будівель. Чи, скажімо, про  Японію, про її визначні пам'ятки культури — замок Білої Чаплі із 83 дерев'яних споруд і ритуальні ворота торії. Чи про Індію із священним Гангом, що спустився з небес на землю. Чи про Південну Африку, про гігантський водоспад Вікторія та посушливі савани. А ще дізнаєтесь — цікаво, чи дадуть відповідь наші дорослі читачі? — де в Африці протягом усього року лежить сніг.

Чи варто продовжувати описувати переваги «Ілюстрованого атласу світу»? Пропонуємо вам просто відкрити його — і відправитися у дивовижну навколосвітню подорож!




А як добре ви знаєте географію? А допоможе гра-подорож, пропонуємо запитання нашої гри.

 

1. Бути в США і не відвідати Статую Свободи — було б дивно. А чи знаєте, яку практичну функцію виконує Статуя Свободи в США?

 

2. Вітаємо у Росії. Ви вже подивилися на розвідні мости Санкт-Петербурга і вирішили продовжити свою подорож. Іменем якого російського поета називається зараз Царське Село в Ленінградській області?

 

3. Ви у Бразилії, але відвідати карнавал було б банально. Ви захоплюєтеся спортом. Цей вид спорту є найпопулярнішим у Бразилії. Збірна з цього виду спорту була п’ятиразовим чемпіоном світу, а спортсмена Пеле визнано кращим спортсменом ХХ століття. Про який вид спорту йде мова?

4. Подорожжю у Європу нікого не здивуєш, а ось Антарктида — інша справа. За яким годинниковим поясом живе Антарктида?

 

5. У 1926 і 1948 роках Німеччину було покарано за розв’язання війн так само, як колись було покарано Спарту. Що це за покарання?

 

6. Ви у Данії. Поспілкуємося з місцевими? Данці люблять говорити «У нас все краще, ніж у Швеції: клімат, природа, народ, історія, і лише одне у шведів краще!» Що це?

 

7. Промисловий туризм. А чи знали ви, що в Китаї працює найпотужніша ГЕС у світі? Називається вона «Сянь-Ся». Довжина бетонної дамби ГЕС становить 2,3 км, а будівництво тривало понад 20 років. Як думаєте, на якій річці побудовано цей об’єкт?

 

8. Для того щоб дізнатися, у яку країну ви потрапили, дайте відповідь на запитання. Цю країну називають «країною навпаки». Тут пальто подає жінка, кермо в машині — з правої сторони, сплять на підлозі, а білий колір є траурним.

 

9. Чехія — єдина країна у світі, межі якої можна розгледіти з ілюмінатора космічного апарату, адже її кордони проходять по горах. Саме в Чехії було винайдено лінзи, чеський лікар Ян Янський перший в 1907 році розділив кров на чотири групи. Чехія по праву може носити назву «країни замків», адже тут їх налічується понад дві тисячі. В якому місті в Чехії стоїть найбільший замок у світі?

 

10. Країна з радіальної мережею доріг, що сходяться до столиці, значною різницею в сільськогосподарській спеціалізації північних і південних районів, має розвинене машинобудування, атомну енергетику, легку промисловість. Східний кордон проходить по найвищому в цій частині світу гірському масиву.

 

11. Індія має більше поштових відділень, ніж будь-яка інша країна у світі, тому надіслати листівку своїм друзям в Україну буде нескладно. Офіційно спілкуються 21 мовою, тому мовний бар’єр також не має виникнути. Мало хто знає, що в річці Ґанґ живуть акули. Тому будьте обережні, подорожуючи цією річкою. Скажіть, як називається штат на заході Індії, який є відомим світовим курортом?

 

12. Потрапивши в африканську країну Камерун, ви вирішили провести декілька днів далеко від цивілізації, разом з місцевими племенами. Пригадайте, як називаються найнижчі люди світу?

 

13. А чи знали ви, що Іспанія — найближча до Африки європейська країна; що портуґальський дослідник Фернан Маґеллан організував перше навколосвітнє плавання, а фінансову підтримку для цієї подорожі йому надала Іспанія. Іспанія — це четверта за розміром країна Європи. Яким країнам вона поступається?


14. Місцеві жителі вірять, що Ельдорадо (країна золота) була саме в Еквадорі. Можливо, це тому, що тут є родовища смарагдів, золота і срібла. Еквадорці відомі у світі як постачальники бананів, риби, екзотичних квітів, а також вони експортують рис, каву, какао і нафту. В Еквадорі дійсний Паспорт громадянина світу. А ще через країну проходить екватор, і вода на екваторі зливається, не закручуючись в отворі раковини. Яка сила тут не діє?

 

15. Хто не мріє потрапити на Мальдіви? Але треба поспішати, адже це країна, яка з найбільшою ймовірністю скоро опиниться під водою. Жителі Мальдівських островів мають серйозні причини побоюватися затоплення: через глобальне потепління острова щороку все більше занурюються під воду. А тепер пригадайте, яке походження мають Мальдівські острови?

 

16. Країна Північної Америки, у якій проживає багато українців.

17. Материк, держава, у якій налічується близько 50 видів кенгуру.

18. Країна на півночі Африки, столиця якої Тріполі.

19 Балтійська держава.

20. Держава в Південно-Західній Азії, яка на півночі межує з Сирією, Саудівською Аравією і розташована на Аравійському півострові.

21. Держава на північному заході Європи, яка на півдні межує з Німеччиною, на півночі з Норвегією.

22. Держава на півдні Аравійського півострова, яку омиває Аравійське море?

23. Друга найбільша за площею держава Північної Америки і її коротка назва. 24. Держава в Східній Азії, третя за територією країна світу і перша за кількістю населення.

25. Столиця Норвегії.

26. Держава-сусід України.




-Ви подорожували  країнами Європи?

-Що вам там сподобалось?

-А які там люди проживають?

-Що нового ви довідалися про європейські країни?

 


Є на світі різні країни, чудові й прекрасні вони,

Та серцю  нашому мила Вкраїна, бо тут народились й  виросли ми.

Моя країна – соборна, вільна!

Моя країна – держава вільна!

Вона у всесвіті одна така.

Вже колоситься і жито й пшениця,

Роса голубіє, співає дзвіниця.

І ми, твої діти, тебе величаємо

Завжди любимо  і прославляємо.

 


Ми знаємо, що найбільша цінність любої країни – це народ, який цінує і береже свої традиції.

А ще бережуть мир. І нехай у світі завжди панують тепло і щирість відносин між людьми. Нехай буде злагода і мир!




Немає коментарів:

Дописати коментар