четвер, 11 лютого 2021 р.

 

Любі наші маленькі читачі!

До Вашої уваги свіжа преса!


Сьогодні Вашій увазі пропонуємо статті з журналів.

Напевно, вам важко уявити, що люди колись обходилися без ложки. Так велося впродовж кількох тисячоліть. Навіть давні греки та римляни, відомі своєю майстерністю та винахідливістю, до такої, здавалося б, простої речі, як ложка, не додумалися. «Про ложку» саме таку назву має стаття, яка розповість вам про історію еволюції звичайної для нас речіложку.




1.    Про ложку. // Малятко. – 2021. - 2. – С 12.


Вже зовсім скоро День святого Валентина! Не знаєте чим порадувати рідних та друзів?! Тоді вам допоможе стаття «Чарівні сердечка», яка навчить вас, як власноруч змайструвати милі сердечка з кольорового паперу.




2.    Вінтоняк І. Чарівні сердечка (Поробка власними руками) / І. Вінтоняк. // Джміль. – 2021. - 2. – С 8 – 9.


Що то за віз, який без коліс везе сам з гори юрбу дітвори? Відгадали загадку? Тоді якщо за вікном сніжно, хапайте санчата чи льодянки й гайда на гірку! Але спершу повторимо правила безпеки. Стаття «На гірці доречно розважатися безпечнорозповість вам про них.




3.    Шатохіна О. На гірці доречно розважатися безпечно! (Правила безпеки) / О. Шатохіна. // Джміль. – 2021. - 2. – С 10 – 11.


Не сумніваємося, що вам добре знайомі казкові чарівники і чарівниці! Зі статтею «Найвідоміші чарівники та чарівниці» ви зможете скласти власний рейтинг найвидатніших з них.




4.    Афанасенко М. Найвідоміші чарівники та чарівниці (Казкові чарівники та чарівниці) / М. Афанасенко. // Джміль. – 2021. - 2. – С 14 – 15.


Цього року ми відзначаємо 150 – ту річницю від дня народження Лесі Українкижінки, яка стала символом України, втіленням її незалежності, самобутності і надій. Вона продовжує змінювати Батьківщину на краще і сьогодні. Адже читаючи її твори, дізнаючись про її життя, ми хочемо стати хоч трішечки схожими на неї. Стаття «Леся Українкавидатна донька України» розповість вам про життєвий шлях Лесі Українки.





5.    Леся Українка видатна донька України (До 150 – річчя від дня народження Лесі Українки). // Джміль. – 2021. - 2. – С 19 – 21.


З кожним днем космос стає все ближчим, розкриває людям дедалі більше таємниць. І наші з вами співвітчизники відіграють в історії його дослідження неабияку роль! Стаття «Космічні дослідження і українці» розповість вам про наш вклад в розвиток космічної галузі на Землі.




6.    Вінтоняк І. Космічні дослідження і українці / І. Вінтоняк. // Джміль. – 2021. - 2. – С 28 – 29.


Чому ми святкуємо День святого Валентина? І як відсвяткувати день закоханих? Відповіді на ці питання вам дасть наступна стаття «Про день усіх закоханих».




7.    Про день усіх закоханих (Корисні поради). // Однокласник. – 2021. - 2. – С 6.


Чи доводилося вам колись куштувати мясну котлету чи іншу схожу страву, в якій немає анітрохи мяса? Навіть якщо ні, мабуть, ви розумієте, що йдеться про замінники мяса. Зі статті Ганни Боярських «Мясо vs мясо» ви дізнаєтеся, які все ж таки продукти на даний час можуть слугувати повноцінними замінниками мяса.







8.    Боярських Г. Мясо vs мясо (Хімія на кухні). / Г. Боярських. // Колосок. – 2021. – 2. – С 12 – 19.


Жуйка була відома задовго до нашої ери, її виготовляли з рослинних смол. Ще 100 000 років тому первісні племена використовували жувальну гумку, якою очищували зуби і надавали приємнішого аромату диханню. Найдавніша жувальна гумка зі смоли хвойних дерев була знайдена в одному з поселень у Фінляндії, її вік приблизно 5000 тисяч років. Сліди використання різних типів жуйок у давнину можна виявити в будьякій культурі. Стаття Лариси Жандарової «Та, що підкорила світ» розповість вам про еволюцію жувальної гумки від сивої давнини і до наших днів.






9.  Жандарова Л. Та, що підкорила світ (Жувальна гумка. Історія речей). / Л. Жандарова. // Колосок. – 2021. – 2. – С 20 – 25.


До вашої уваги продовження попередньої статті «Зелений друг на підвіконні», авторів  Олени та Наталії Загульських, яка продовжить ваше знайомство з яскраво - жовтим, кислим другомлимоном.






10.  Загульська О, Загульська Н. Зелений друг на підвіконні (Рослини. Частина 2) / Загульська О, Загульська Н. // Колосок. – 2021. - 2. – С 28 – 33.


«Я підкорюю гірські стежки та збираю колекції з такою ж легкістю, як дихаю», казав колись Чарльз Дарвін. Стаття Наталії Скакун «Креативний Дарвін: від спостережливого натураліста до великого генія» познайомить вас із великим вченим Чарльзом Дарвіним.







11. Скакун Н. Креативний Дарвін: від спостережливого натураліста до великого генія (12 лютогоДень Дарвіна) / Н. Скакун. // Колосок. – 2021. - 2. – С 34 – 41.


Сьогодні у нас вже девята передостання розповідь про космічні рекорди. Цього разу ознайомимось з рекордами колективів зіррекордами зоряних скупчень. Але з початку потрібно мати чітке уявлення про те, якими є класи зоряних колективів і за якими ознаками астрономи їх класифікують. Стаття Олександра Шевчука «Екстремальні зоряні скупчення» розповість вам про це.





12. Шевчук О. Екстремальні зоряні скупчення (Космічні рекорди) / О. Шевчук. // Колосок. 2021. - 2. С 42 – 45.


І на сам кінець до вашої уваги наступна стаття «Моване калька», яка продовжить ваше знайомство з іноземними словосполученнями в нашій мові, і розповість вам про те, чим їх можна замінити.




13. Моване калька (Колоскові уроки). // Колосок. 2021. - 2. С 48 – 49.

Сподіваємося наші підбірки стануть Вам у нагоді, гарного перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар