пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

Мова - ДНК нацii


Мово ж моя, мово, мово України,
Ти моя казкова пісня солов`їна.
Розцвітай під небом проліском прекрасним,
А любов до тебе в серденьку не згасне.


 21 лютого світова спільнота відзначає день рідної мови. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний  результат  тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Варто нагадати, що згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова".


Україна... Рiдний край... Рiдна мова... Скiльки почуттiв з'єдналось в цих словах, скiльки нiжності, любові та ласки! Що може для длюдини дорожчим за рідну мову? Адже мова народу - це не просто звуки. Мова - це душа народу, це його треперне серце.


Любов до рідної мови починається ще з колиски, з маминої пісні. Народні колискові пісні зачаровують усіх, хто їх чує. надзвичайною ніжністю і простотою. У них - материнська ласка і любов. світ добра, краси та справедливості. щира віра в магічну силу слова.


Українська мова оспівана поетами. Українською мовою писали свої твори Тарас Шевченко і Леся Українка, Маруся Чурай та Володимир Сосюра, Павло Тичина і Максим Рильський.

Неповторною рідною мовою пишуть свої твори сучасні відомі письменники та поети - Ліна Костенко та Дмитро Білоус, Сашко Дерманський та Зірка Мензатюк та багато інших.


До відділу обслуговування дітей КЗ "Зіньківська публічна бібліотека             ім. В.Г. Короленка" завітали учні 4-Б класу Зіньківського ліцею                     ім. М.К. Зерова на гру-конкурс "Мова -ДНК нації". Діти взяли участь в мовних іграх та конкурсах. 

Ківшик Євгеній, Дахно Андрій, Хихлухо Максим, Попович Назар, Негода Злата  декламували вірші про українську мову.



Діти також ознайомилися з новими надходженнями до бібліотеки, книгами які люб`язно подарував Український інститут книги. Серед різноманіття книг - твори українського дитячого письменника Всеволода Нестайка, що так полюбилися дітворі. Працівники бібліотеки вдячні за різноманіття цікавих дитячих книг які надійшли до книгозбірні.




Немає коментарів:

Дописати коментар